Naša zgodba

ZGODBA O USTANAVLJANJU IN KRONOLOGIJA RAZVOJA KMETIJE VRT OKUSOV

ŽIVLJENJE IN DELO USTANOVITELJICE IN VODILNE SILE  – MATEJA REŠ

  • Odraščala sem v Radovljici, a od malega sodelovala pri delu na manjši kmetiji stare mame. Oče je v mojih zgodnjih najstniških letih podedoval kmetijsko zemljo v bližnji vasi Mošnje in ustvarili smo kmetijo, ki je kasneje prerasla v Vrtnarijo Reš. Kot odraščajoče dekle sem tam pomagala pri gradnji in kmetijstvu in se kalila vse do vzpostavitve lastne družine. Največje veselje v času odraščanja mi je bila priprava sladkih jedi, moja mama pa je izvrstna mojstrica na vseh področjih samooskrbe, med drugim je vse pridelano predelala v raznovrstne shranke. Pri tem je spoštovala tradicijo in sodobne trende. Odraščala sem torej popolnoma samooskrbno. Šele v tem obdobju življenja se zavedam, koliko sposobnosti za delo in trenutne izzive sem pridobila v zgodnjem obdobju življenja in da je bilo vse, dobro in slabo, potrebno, da sem se skalila za to, kar počnem zdaj. Poudariti moram, da nisem bila nikoli prav žareča privrženka dela z zemljo, označevali so me za bolj sanjavo, tudi uporniško, leno, po drugi strani pa človek akcije in izzivov.
  • Sem mati 3 otrok (Sara 15, Peter 19, Primož 23 let) in življenska sopotnica možu Romanu.
  • Po izobrazbi sem uni.dipl. ing. lesarstva, 10 let sem delala v podjetju LIP BLED. Zakaj sem se odločila za ta poklic, iskreno povedano, ne vem.

Sosed je imel mizarsko delavnico, vedno je dišalo po lesu, sošolka je šla na lesarsko šolo, nisem se počutila sposobno za gimnazijo. Po srednji šoli sem želela na študij urejanja krajine, a tisto leto ni bilo vpisa, starši me niso podprli, ker v tistem času ni bilo služb s tega področja, pa še kadorvsko štipendijo bi morala vračati. Študij mi ni bil v veselje, a sem ga uspešno zaključila. Pravega zadovoljstva z delom v tovarni ni bilo. Materinski klic je bil pri meni res močan in odločila sem se za delo po 4 ure. Zato so me prestavili na delo v obrat v Bohinju, kjer mi je bilo bolje kot na Bledu. Kmalu sem dobila ponudbo za delo v tovarni vhodnih vrat Doors d.o.o. in tam ostala pol leta. Tam sem dobila več podjetniških izkušenj, ki mi še zdaj služijo. A hitro je sledil preobrat. Srednji sin je bil pogosto bolan, veliko mi je pomenilo, da sem lahko skrbela za otroke in s podporo moža ter sestre Ruth Podgornik Reš sem se podala v nove, kulinarične vode. Takrat se je začela črtati moja poslanska pot. Skoraj 2 desetletji sem združeala poklice mame, kuharice, pisateljice, predavateljice, moderatorke in prodajalke:

Več o lokaciji, delih vrta, aktivnostih in zgodovini si lahko preberete na tej povezavi.

Izkušnje in vrt

+
Years of lecturing
Books
Garden Sufrace
V meni je močno prisotno prepričanje, da je treba znanje, ki ga pridobimo v življenju, prenašati naprej in s tem pomagati drugim živeti polno in popolno življenje v stiku z našim okoljem.
Mateja Reš
avtorica člankov, knjig in bloga, mati, žena in gospodarica na Vrtu okusov

Preprosto naravno!

Osnovni podatki

Usmeritev kmetije: sonaravno –v 3 letnem pridobivanju certifikata za ekološko kmetovanje (gojenje jagodičja, zelišč, sadnega drevja in lupinarjev, zelenjave, reja perutnine), prikazi del, izobraževanje, turizem

Ustanovitev kmetije: pomlad 2018,

Nosilka kmetijske dejavnosti: Mateja Reš, univ. dipl. inž lesarstva

Naslov: Zgornje Gorje 37a 4247 Zg. Gorje

tel. 031778096

mail: vrtokusov@gmail.com

Spletna stran: www.vrtokusov.si,

Fb: https://www.facebook.com/Vrt-okusov-Garden-of-tastes- 281017082595715/

Velikost kmetije: cca. 4 ha

Tuji jeziki, v katerih govorimo: slovenščina, angleščina, nemščina, hrvaščina-srbščina